Toamna este perioada potrivita sa schimbi uleiul la tractor, avand in vedere muncile agricole la care te-a ajutat de-a lungul anului. Afla in articolul de astazi la cat timp se schimba uleiul la tractor si cum poti face asta singur, fara sa mai mergi la un service.
Importanta uleiului de motor
Schimbarea uleiului este una dintre cele mai simple, dar importante activitati de intretinere a tractorului. Acesta trebuie inlocuit in functie de recomandarile producatorului, pe care le vei regasi in cartea tehnica a tractorului. Schimbarea uleiului se face in functie de orele de functionare ale tractorului sau o data la sase luni.
Intretinerea utilajelor agricole este esentiala chiar si daca acestea nu sunt utilizate foarte des, caci motoarele lor sunt puternice si pot fi contaminate cu diverse substante sau praf. Spre exemplu, umezeala poate afecta motorul indiferent de nivelul la care este uzitat, caci campurile agricole sau soproanele sunt medii expuse intemperiilor.
Exista mai multe tipuri de uleiuri pentru utilajele agricole, fiecare avand rolul sau de a preveni frecarea dintre componente si avarierea lor. Avand in vedere ca functionarea tractorului se masoara in ore, este complicat de aflat distantele parcurse de catre acesta. Astfel, uleiul de transmisie, uleiul de motor, uleiul hidraulic sau lichidul de racire sunt consumabile care trebuie verificate constant.
Cum se schimba uleiul la motor: pas cu pas
1. Identifica specificatiile tehnice ale tractorului tau
Toate informatiile tehnice le regasesti in cartea utilajului, insa cand aceasta nu este la indemana, poti folosi informatiile din alte surse sigure, atata timp cat au legatura cu modelul tau de tractor.
Trebuie sa stii daca motorul functioneaza pe benzina sau este diesel, deoarece acest aspect influenteaza tipul de ulei pe care il poti folosi. Motoarele diesel se incalzesc mai tare si au valori de compresie mai mari.
De asemenea, trebuie sa cunosti cantitatea de ulei de care ai nevoie si vascozitatea recomandata. Filtrul de ulei este un alt aspect de care trebuie sa tii cont, deoarece sunt doua tipuri principale de filtre: infiletabil sau cu cartus filtrant. Modul de intretinere al acestora difera, spre exemplu cartusele necesitand curatare la fiecare schimbare de ulei.
2. Scurge uleiul din rezervor si indeparteaza filtrul
Parcheaza tractorul pe o suprafata plana si stabila, opreste motorul, trage frana de mana si scoate cheile din contact. Avand cartea tehnica la indemana, localizeaza busonul de golire a baii de ulei. Foloseste o pereche de manusi de protectie, iar cu ajutorul unei chei, invarte busonul in sensul invers al acelor de ceasornic. Strange tot uleiul intr-un recipient special, care nu e din plastic, si curata mai apoi busonul.
Cat timp uleiul se scurge, localizeaza filtrul de ulei si scoate-l. In functie de model, vei folosi cheia potrivita. Verifica sa nu ramana niciun fel de garnituri O-ring inauntru, iar daca observi vreuna pe filtru, va trebui sa o indepartezi si sa o inlocuiesti cu una noua. Garniturile trebuie mereu sa fie intr-o stare buna pentru a nu exista scurgeri.
3. Pregateste accesoriile necesare si monteaza un nou filtru de ulei
Dureaza mai mult timp pana cand tot uleiul se scurge, astfel incat te poti ocupa de restul accesoriilor, iar in cazul in care ceva iti lipseste, trebuie sa mergi si sa te aprovizionezi corespunzator. Ai nevoie de ulei pentru motor, un filtru nou, garnituri si un nou buson, in cazul in care cel vechi prezinta defectiuni.
Unge noile garnituri cu putin ulei si monteaza-le pe filtru. Nu adauga mai multe garnituri decat este cazul. Ai grija ca filtrul sa fie stabil, infiletandu-l manual. Nu aplica o forta prea mare, deoarece caldura motorului va crea o etansare intre componente si va fi mult mai greu de indepartat la urmatoarea schimbare de ulei.
In cazul cartuselor filtrante vei avea de infiletat suruburi. Acestea, de asemenea, nu trebuie stranse foarte puternic, caci de la caldura se vor mari in volum.
Dupa ce ai instalat filtrul de ulei, monteaza garnituri noi pe buson si infileteaza-l manual la locul sau. La fel ca in cazul celorlalte componente, ai grija sa nu aplici o forta foarte mare, ci asigura-te doar ca este fixat bine si nu exista scurgeri de ulei.
4. Debarasează-te de uleiul uzat intr-un mod corespunzator
Dupa ce ai montat totul la loc, curata suprafetele astfel incat sa nu ramana urme de ulei. Manevreaza cu grija recipientul in care s-a scurs uleiul si depoziteaza-l intr-un recipient cu capac, pentru a-l putea recicla ulterior. Intereseaza-te in legatura cu locatiile care accepta ulei uzat, pentru a te debarasa de el in mod corespunzator.
5. Foloseste un ulei de calitate
Dupa ce uleiul uzat a fost indepartat, filtrul a fost inlocuit si toate componentele au fost curatate, poti reumple rezervorul de ulei cu un ulei nou, de calitate. Trebuie sa respecti cantitatea, vascozitatea si tipul de ulei recomandate in cartea tehnica a tractorului. Indeparteaza joja si toarna atat cat este necesar.
6. Cum eviti scurgerile de ulei
Porneste motorul, scoate masina din viteza si asigura-te ca frana de mana este trasa. Lasa tractorul sa functioneze pe modul „idle” timp de cel putin 30 de secunde, timp in care vei verifica daca apar scurgeri de ulei la motor. Daca totul este in regula, opreste motorul, iar dupa cateva minute verifica nivelul uleiului pe joja. Completeaza uleiul daca nu este suficienta cantitate.
Schimba uleiul la tractor o data la sase luni si verifica regulat sa nu apara scurgeri de lichide pentru a fi sigur ca toate componentele utilajului tau functioneaza la parametri optimi.