Utilajele agricole si industriale sunt instalatii complexe, indispensabile pentru o serie de activitati din domeniile carora le sunt destinate. Functionarea necorespunzatoare sau aparitia unei defectiuni, atunci cand este cea mai mare nevoie de un utilaj, genereaza o serie de probleme in lant, care se reflecta, in final, in reducerea productivitatii.
O combina ramasa in pana pe camp sau o masina care cedeaza in plin proces de productie intr-o hala industriala este ultimul lucru pe care si l-ar dori cineva care lucreaza cu astfel de utilaje. Depistarea si apoi remedierea problemei pot dura mai multe zile, iar asta da totul peste cap atunci cand ai un calendar de lucrari si orice mica intarziere iti aduce pierderi.
De aceea, intretinerea corespunzatoare a utilajelor capata o importanta capitala, atat pe parcursul perioadei de exploatare cat si in pauze.
Totul incepe de la curatenie
Petru a evita aparitia unor probleme, un utilaj trebuie mentinut cat mai curat in cea mai mare parte a timpului. In cazul utilajelor agricole, noroiul, resturile vegetale si praful sunt principalii factori care pot grabi deteriorare acestora. Din aceasta cauza, utilajele trebuie sa fie bine curatate la sfarsitul fiecarei campanii agricole, atunci cand sunt pregatire pentru iarna.
Si in cazul utilajelor industriale se impune curatarea la finalul fiecarei perioade de utilizare. Cu aceasta ocazie, se indeparteaza petele de ulei, praful si toate reziduurile sau deseurile ramase in utilaj in urma activitatii de procesare. Cu ocazia acestei operatiuni, este indicat sa faci si o inspectie a elementelor curatate, pentru a detecta eventuale urme de uzura sau defectiuni.
Demontarea pieselor in perioada de repaus
Majoritatea utilajelor agricole intra in perioada de repaus pe final de noiembrie, atunci cand se incheie recoltarea si semanaturile de toamna. In perioada iernii, trebuie tinute in hangare sau hale speciale, la adapost de intemperii si de ger. In perioada de repaus, care se intinde pe durata catorva luni, anumite piese trebuie sa fie demontate pentru a se pastra mai bine in tot acest timp. In primul rand, se demonteaza bateria, care se pastreaza peste iarna intr-un loc in care temperaturile sunt peste pragul inghetului. Alte piese care trebuie demontate sunt curelele, care se vor trata cu o solutie de lapte de var, dupa care vor fi agatate pe un suport. De asemenea, se demonteaza si lanturile, care se vor degresa cu aceasta ocazie, dupa care se lasa la pastrare intr-un vas cu ulei sau motorina. Pentru a reduce presiunea asupra pneurilor, este recomandata suspendarea utilajului pe suporturi. Tot ca modalitate de protectie a anvelopelor, acestea se stropesc, de asemenea, cu solutie de lapte de var.
Protectia impotriva gerului
Temperaturile scazute pot afecta, in mod semnificativ, utilajele, mai ales daca acestea nu sunt puse in functiune in sezonul rece. Astfel, dupa operatiunea de curatare, utilajul trebuie bine sters, pentru a indeparta orice urma de umezeala. Se va insista, in mod special, pe partile electrice, acestea avand nevoie sa fie protejate, cat mai bine, de apa si umezeala. Se verifica, apoi, toate suruburile si se strang acolo unde este cazul, dupa care se trece la gresarea pieselor.
In cazul in care carcasa ori caroseria utilajului prezinta puncte unde vopseaua este sarita, zonele respective se ung cu vaselina, pentru a evita aparitia ruginei. Nu in ultimul rand, utilajele cu sisteme de racire interna necesita golirea instalatiei de apa si inlocuirea acesteia cu antigel, prevenind, astfel, aparitia inghetului. Se stie ca apa inghetata isi mareste volumul, iar asta va duce la spargerea conductelor si deteriorarea intregului sistem de racire. Dupa ce ai finalizat toate aceste operatiuni, acopera utilajul cu o prelata, ca sa-l protejezi de praf.
Pregatirea pentru repunerea in exploatare
Dupa perioada de repaus, urmeaza reluarea activitatii, care, in cazul utilajelor agricole, are loc la inceputul primaverii. Oricum, indiferent ca sunt utilaje agricole sau industriale, repunerea in exploatare dupa o lunga perioada de pauza se face doar dupa o revizie generala a agregatului. Daca este nevoie, in perioada de repaus, fa reparatiile necesare. Apoi, monteaza piesele care au fost puse la pastrare separat, pe parcursul iernii, verifica nivelul si calitatea uleiului, combustibilul si lichidul de racire. Porneste, apoi, motorul ca sa vezi daca functioneaza la parametri normali, apoi, verifica si ajusteaza presiunea din pneuri.
Dincolo de aceste reguli, pentru a fi scutit de probleme cu utilajul pe care il folosesti, este recomandat sa nu amani nici o reparatie, oricat de neinsemnata ti s-ar parea, Remedierea problemelor marunte nu necesita foarte mare bataie de cap si te scuteste de necazuri mai mari, ce pot aparea pe parcurs.
De asemenea, respecta cu strictete perioadele de revizie si schimba la timp piesele care si-au depasit durata de utilizare, chiar daca nu par foarte uzate. In acest sens, monitorizeaza, cu atentie, orele de functionare acumulate de utilaj, la inceputul si la sfarsitul fiecarei perioade de utilizare.