Atunci cand activezi in sectorul agricol, stii foarte bine ca, pentru a obtine productia planificata, fiecare operatiune trebuie efectuata la timp. In general, respectarea termenelor depinde foarte mult de utilajele folosite, care trebuie sa fie tot timpul intr-o stare perfecta de functionare. Din punct de vedere al productivitatii, combina agricola este una dintre cele mai importante masini agricole. Aceasta se foloseste pentru numeroase operatiuni, precum treierare, secerare, legare sau separare, si este necesara pentru simplificarea si eficientizarea muncii in camp. Insa, odata cu finalizarea campaniei de recoltare, fermierii trebuie sa ia in calcul intretinerea combinei agricole si pregatirea sa pentru perioadele de inactivitate. Iata cateva sfaturi si recomandari cu privire la ingrijirea corespunzatoare a utilajului in extrasezon.
Curata masina fiindca este esential pentru intretinerea sa
Intretinerea utilajelor agricole si industriale incepe cu o sesiune completa de curatare. Combina agricola reprezinta o investitie importanta pentru orice fermier, insa functionarea acesteia in parametri optimi depinde foarte mult de modul in care este conservata atunci cand nu este utilizata o perioada indelungata.
Prima etapa de intretinere a combinei include o curatare generala pentru indepartarea prafului, a pamantului si substantelor chimice sau reziduurilor care ii pot afecta componentele. In acest sens, se decupleaza hederul si se demonteaza elevatorul central, apoi se cupleaza batoza pentru ca impuritatile sa iasa din combina. Apoi, se demonteaza si alte componente ca sa fie facilitat accesul la partile interne ale utilajului.
Inlatura lanturile si sitele si scufunda-le in ulei, iar dupa curatarea combinei acestea se monteaza inapoi. Masina se poate spala cu jet de apa, dar temperatura si presiunea nu trebuie sa fie prea mari. De asemenea, jetul nu trebuie indreptat direct spre conexiunile electrice sau alte elemente, ci trebuie inclinat la 25-30 de grade fata de suprafata pe care intentionezi sa o cureti.
Protejeaza bateria si motorul
Pentru intretinerea combinei agricole trebuie acordata o atentie speciala bateriei si motorului. Prin urmare, se recomanda ca bateria utilajului sa fie scoasa si depozitata intr-o camera cu umiditate redusa si o temperatura suficient de mare astfel incat aceasta sa nu se descarce. Totodata, trebuie incarcata periodica, respectiv, pusa inapoi pe combina, o data la 1-2 luni, si pornit motorul timp de o jumatate de ora. In acest fel si sistemul de aer conditionat va ramane in stare perfecta de functionare.
Pentru protejarea motorului, pe langa curatarea si lubrifierea tuturor elementelor care necesita acest lucru, se recomanda pastrarea utilajului intr-un spatiu inchis. Atentie insa, in locul respectiv nu trebuie sa existe ingrasaminte care contin amoniac intrucat ele maresc pericolul de coroziune a anumitor piese, de pilda, conectori electrici sau tije ale cilindrilor hidraulici.
Pastreaza rezervorul cu motorina plin
Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont pentru intretinerea combinei in extrasezon este pastrarea rezervorului de motorina plin. De ce este necesar acest lucru? Pentru ca altfel poate sa apara condens, iar apa care se scurge ajunge in combustibil, fapt ce poate cauza diverse deteriorari la pompa de injectie.
Verifica mereu calitatea si cantitatea agentului de racire
In perioadele reci, exista posibilitatea ca utilajul sa inghete si sa apara fisuri in blocul motor. De aceea, pentru intretinerea combinei agricole in mod adecvat trebuie sa verifici mereu cantitatea, calitate si densitatea antigelului. Este indicata umplerea masinii agricole cu agent de racire, urmata de rularea sa. In acest fel, te asiguri ca toate componentele combinei intra in contact cu antigelul si ca nu vor ingheta in sezonul rece iar garniturile nu se vor usca.
Redu presiunea asupra pneurilor
Combina este unul dintre acele utilaje agricole esentiale la orice ferma, asa ca trebuie conservata pe masura. Pentru a diminua presiunea exercitata asupra anvelopelor, care se pot deforma din cauza imobilitatii, este bine ca utilajul sa fie ridicat pe niste suporti. Astfel, intreaga greutate nu va mai ramane doar pe rotile combinei. Mai mult, pentru protectia optima a pneurilor, acestea pot fi stropite cu o solutie de lapte de var.
Inlocuieste filtrele si uleiul
In cazul utilajelor agricole motorizate este important sa faci o verificare a numarului de ore lucrate si sa tii cont de data ultimului service intrucat reviziile se fac anual sau la un anumit interval de ore. Pentru perioadele de repaus care depasesc o luna, intretinerea combinei agricole vizeaza si schimbarea filtrelor, precum si inlocuirea uleiului.
Fa un inventar al pieselor necesare
Printre cele mai importante piese pentru combina agricola se numara rulmentii, fulia, pinionul, agitatorul, bucsa, lantul elevator ori lantul transportor. Insa, fiecare element al utilajului contribuie la buna functionare a acestuia; prin urmare, cu ocazia procesului de intretinere a combinei pentru extrasezon, fa si un inventar al pieselor.
In general, in perioada in care nu folosesti masina, este recomandat sa demontezi toate piesele consumabile care prezinta uzura si sa faci o lista cu tot ceea ce necesita inlocuire. Asa, vei putea cerceta combina cu atentie si totodata, vei avea suficient timp pentru a intra in posesia pieselor necesare de pe rul-grup.ro, fie ca sunt disponibile in stoc, fie solicitate la comanda.
Combate rozatoarele ca sa iti protejezi instalatia electrica
Intens folosita pentru recoltarea cerealelor, combina poate atrage cu usurinta soarecii, mamifere care reprezinta un pericol urias pentru cablurile electrice sau alte componente. Rozatoarele pot distruge anumite elemente, de aceea, este necesara amplasarea de substante raticite sub forma de momeala in toate partile sensibile ale masinii agricole. Aceasta etapa este necesara pentru a tine rozatoarele la distanta si face parte din procesul de intretinere a combinei agricole.
Combina agricola este un utilaj intrebuintat pentru recoltarea diverselor culturi de cereale. Cantitatea si calitatea productiei agricole depind foarte mult de eficienta utilajului, intretinerea combinei in extrasezon, starea acesteia, precum si de calitatea pieselor de schimb utilizate. Asadar, ai grija de echipamentele tale agricole si ingrijeste-le asa cum se cuvine daca vrei sa te bucuri constant de o performanta si productivitate inalta.