Tractorul, un vehicul conceput să livreze un efort de tracțiune destul de ridicat, dar la viteza redusă, este unul dintre cele mai importante utilaje agricole. Acesta se folosește în agricultură, pentru prelucrarea terenurilor ori activități de remorcare și încărcare, dar poate fi utilizat și în alte sectoare, de exemplu pentru curățenia sau deszăpezirea drumurilor pe timp de iarnă. Este un vehicul eficient și extrem de util, destul de accesibil, așa că nu ne surprinde să-l vedem peste tot. Însă, ca să te poți bucura de el un timp îndelungat și să-l exploatezi în condiții optime trebuie să știi cum se întreține tractorul și cum poți evita eventualele defecțiuni. Iată câteva sfaturi și recomandări utile pe care trebuie să le ai în vedere ca să-ți menții utilajul ca nou.

Reguli importante pentru întreținerea tractorului

Chiar dacă este prezent peste tot, indiferent că vorbim de ferme mari sau agricultori care au doar un petec de pământ, tractorul reprezintă o investiție importantă. Acest vehicul a revoluționat agricultura și a reușit să elimine cu succes nevoia unei munci fizice intense sau tracțiunea animală. Totuși, orice persoană care deține un tractor trebuie să știe că mentenanța joacă un rol crucial pentru buna funcționare a utilajului. Bine întreținut, el va avea o durată de viață mult mai mare, îți va face munca mai ușoară și te va ajuta să economisești timp și bani. Iată câteva reguli esențiale referitoare la cum se întreține tractorul:

Verifică fluidele periodic

Fără îndoială, aceasta este probabil una dintre cele mai importante reguli pentru întreținerea utilajelor agricole și industriale, dar pentru un tractor este crucială. Pentru acest vehicul, fluidele sunt consumabilele cheie deoarece au rolul de a elimina frecare și a face ca fiecare piesă a mașinii să funcționeze așa cum trebuie. Folosirea tractorului se măsoară în ore și nu în kilometri, astfel că este dificil de cunoscut distanța pe care o parcurge vehiculul. Din acest motiv, lichidele – uleiul de motor, uleiul de transmisie, uleiul hidraulic, lichidul de răcire și nivelul electrolitului din baterie – se vor verifica în mod regulat. O eventuală scurgere poate fi un semnal că există o problemă gravă, iar cu cât este detectată mai repede cu atât vor fi limitate defecțiunile majore.

Ai grijă la presiunea anvelopelor

În fiecare săptămâna, dar și înainte de orice utilizare, trebuie să verifici presiunea aerului din anvelope. De regulă, aceasta se reduce odată cu folosirea utilajului, iar un pneu dezumflat va accelera considerabil uzura și va crește consumul de combustibil. De preferat ar fi să consulți manualul tractorului ca să știi care este presiunea adecvată pentru cauciucuri. Totodată, ai în vedere și faptul că poți ajusta presiunea anvelopelor în funcție de munca pe care intenționezi să o desfășori.

Acordă atenție elementelor din cauciuc

În general, trebuie să fii atent la toate piesele tractorului și să le înlocuiești atunci când este cazul, dar în mod special la furtunurile și centurile de cauciuc care fac legăturile din motor.

Spre deosebire de alte materiale, cauciucul se deteriorează mai repede și poate să producă pagube însemnate. Prin urmare, fie că e vorba de simering, garnitură de chiulasă ori alte elemente, verifică-le integritatea ocazional și schimbă-le atunci când descoperi semne de uzură.

Protejează motorul tractorului

Cu siguranță, o regulă esențială referitoare la cum se întreține tractorul este și protejarea motorului. Încearcă să nu pui niciodată prea multă presiune pe utilaj și nici să-l supraîncarci deoarece există riscul apariției unor defecțiuni la motor, care va depune un efort inutil. În plus, pe lângă faptul că îți vei menține utilajul în stare perfectă de funcționare, vei evita și riscul apariției unui accident atunci când sarcina depășește capacitatea tractorului.

Curăță tractorul după fiecare utilizare

Deși este mai simplu să-l duci în hangar ori să-l parchezi în curte, curățarea tractorului este necesară dacă vrei să-l întreții în mod corect. Pământul, murdăria, praful sau resturile vegetale pot produce defecțiuni ori blocaje ale unor componente ale utilajului.

Schimbă filtrele conform recomandărilor

Fiecare producător oferă recomandări cu privire la perioadele de timp când trebuie schimbate filtrele vehiculului. Dacă vrei să știi cum se întreține tractorul, află că înlocuirea unor filtre precum cel de ulei, motorină sau aer este necesară destul de des întrucât astfel va fi redus riscul ca motorul să se strice.

Sfaturi despre cum se întreține corect tractorul

Atunci când folosești un asemenea utilaj trebuie să îi acorzi toată atenția de care are nevoie ca să te asiguri de funcționarea sa în parametri optimi, pentru o perioadă cât mai îndelungată.

În acest sens, ia în considerare și următoarele sfaturi despre cum se întreține corect tractorul:

  • Ferește utilajul de vremea rea, care îi poate afecta sistemul de eșapament sau alte componente vulnerabile;
  • Schimbă uleiul o dată la 6 luni, dar ai grijă să folosești întotdeauna ulei de foarte bună calitate, cu aditivi care să sporească performanța tractorului și să elimine murdăria din motorul său;
  • Efectuează o inspecție vizuală înainte de orice utilizare;
  • Ai grijă ca luminile de pericol împreună cu indicatorii de siguranță să fie în poziția de lucru când folosești tractorul;
  • Fii atent la baterie;
  • Verifică întotdeauna componentele hidraulice;
  • Protejează și monitorizează în mod special motorul, transmisia, proza de putere și elementele hidraulice ale tractorului;
  • Curăță resturile vegetale și combate rozătoarele ca să protejezi utilajul și instalația electrică a acestuia;
  • Încearcă să înțelegi elementele de bază ale vehiculului ca să poți crea un plan eficient despre cum se întreține tractorul corect.

Este foarte important să știi cum se întreține tractorul, dar ai grijă să nu uiți ca de fiecare dată când faci verificări sau reparații să oprești motorul vehiculului. Siguranța este esențială, iar păstrarea tractorului cât mai eficient posibil e necesară pentru limitarea defecțiunilor, reducerea costurilor și prelungirea duratei de viață a utilajului.

Intretinerea combinei agricole in extrasezon: Sfaturi si recomandari
Atunci cand activezi in sectorul agricol, stii foarte bine ca, pentru a obtine productia planificata, fiecare operatiune trebuie efectuata la timp. In...
Tipuri de șuruburi: Cum se clasifică și cum le folosești
Șuruburile sunt indispensabile atunci când vrei să construiești sau să repari ceva, astfel încât aproape toată lumea are prin casă o cutie veche cu șu...
Leave a comment

Please login or register to review