Automatizarea cositului reprezinta unul dintre factorii care au usurat considerabil munca in agricultura. Fie ca ai nevoie sa tai iarba ca nutret pentru animale sau sa o procesezi pentru a o vinde ulterior, fie ca vrei doar sa cureti un teren viran, o cositoare rotativa te va ajuta sa indeplinesti toate sarcinile, fara prea mult efort. Aceasta masinarie este fiabila si eficienta, special gandita pentru a recolta materialul vegetal de pe propria cultura sau ierburile crescute in alte zone. Daca intentionezi sa iti cumperi diferite utilaje pentru agricultura, afla, mai departe, ce este cositoarea rotativa, cum se utilizeaza si care sunt piesele de schimb pe care este bine sa le ai mereu la indemana.
Ce este cositoarea rotativa?
Unul dintre cele mai apreciate accesorii agricole, atunci cand vine vorba despre cosirea ierburilor furajere, cositoarea rotativa este un accesoriu ideal pentru a fi folosit pe pajisti, campii fara pietris sau terenuri cu o inclinare de maximum 12 grade. Instrumentul poate fi utilizat cu succes pentru cosirea ierburilor furajere cu scopul obtinerii de nutreturi uscate pentru procesare, vanzare ori consumul animalelor. Aceasta cositoare cu lama realizeaza o singura taiere la baza firului si se numeste rotativa fiindca discurile sale se invart in jurul unui ax, ca o elice. Echipamentul este pus in miscare de un motor, de cele mai multe ori de tractor, asa ca ne vom intalni adesea si cu denumirea de cositoare pentru tractor. Totodata, putem vorbi si despre cositoare rotativa pentru motocultor intrucat exista astfel de mecanisme ce pot fi folosite si impreuna cu motocultorul sau chiar cu o motosapatoare.
Cositoarea rotativa se foloseste pentru taierea materialului vegetal dur, pana la aproximativ 1 cm grosime, si poate fi ajustata pentru a sectiona iarba la inaltimi de 10-12 cm. Mai rar, inaltimea maxima de taiere cobora sub 3 cm la anumite modele, dar acest lucru este mai dificil intrucat exista riscul ca lamele sa se loveasca de sol.
Componentele cositoarei rotative
Daca intentionezi sa-ti achizitionezi utilaje agricole noi, ia in calcul si o cositoare rotativa pentru ca, datorita mecanismului functional si a unor lame bine ascutite, vei fi scutit de o parte din munca dificila. Pe piata, vei gasi diferite modele de cositori, mai mari sau mai mici, cu designuri si tehnologii diverse.
In general, o cositoare rotativa poate include carcasa, care gazduieste lama si sistemul de actionare a cositoarei, special conceput pentru a indeparta iarba taiata din mecanism, lama pentru taiere, arborele pe care este montata lama, motor sau roti. De obicei, lama unei cositori rotative este direct montata pe arborele cotit al motorului sau, dar, poate fi propulsata si de un motor hidraulic sau un sistem de scripete actionat de curea. Lama cositoarei se roteste intr-un plan orizontal, in jurul unei axe verticale. Anumite cositori au lame multiple, cu margini usor curbate in sus, pentru a genera un flux continuu de aer pe masura ce lamele se rotesc la fel ca un ventilator. Astfel, se creeaza o actiune de prindere si taiere a ierbii. In functie de model, pot exista si un motor alimentat cu benzina sau energie electrica, dar si patru roti, in fata si spate, sau o rola in locul rotilor din spate.
Cositoarea rotativa: ghid de utilizare
Atunci cand alegi cositoarea rotativa, trebuie sa iei in considerare suprafata pe care o vei lucra pentru a sti de ce latime ai nevoie; ustensilele prea mici duc la suprasolicitare, iar cele prea mari cresc, semnificativ, costurile. De exemplu, pentru parcele mici, sunt indicate latimile de 100 cm, in timp ce, pentru terenurile mari, sunt potrivite cositorile de 150-200 cm. Daca ai la dispozitie instrumentul adecvat, inainte de inceperea activitatii, sa muti cositoarea rotativa din pozitia de transport in cea de lucru. Apoi, fii atent ca discurile glisante ale tamburilor de lucru sa se sprijine pe sol si sa pastrezi rama de suspensie la o distanta de aproximativ 30 cm fata de pamant.
In momentul in care incepi efectiv sa folosesti cositoarea rotativa, ar fi de preferat ca aceasta sa aiba si o prelata de protectie. Atentie si la transmisia utilajului, care trebuie cuplata treptat si incet. Este important sa pui cositoarea in actiune cand atinge turatia completa, de pilda, puterea standard de 540 rotatii/minut. In functie de tipul cositoarei, iarba taiata va fi evacuata lateral sau prin spate ori chiar prin ambele parti.
Piese de schimb recomandate pentru cositoarea rotativa
In practica, atunci cand se foloseste o cositoare rotativa pentru taierea ierburilor, pot aparea o multime de situatii in functie de experienta utilizatorului sau de starea terenului. Spre exemplu, daca iarba nu este taiata complet, trebuie verificat stadiul de uzura al cutitelor sau cat de intinse sunt curelele trapezoidale. De asemenea, exista posibilitatea ca toate cutitele sa cada pentru ca s-au uzat suportii si trebuie inlocuiti sau se poate intampla sa se supraincalzeasca utilajul (cositoarea) si sa scoata zgomote puternice. Preintampini orice situatie si ai solutie la orice problema daca ai intotdeauna la indemana piese pentru cositoarea rotativa. Talere, pinioane, cutite, ax, bolturi, talpa, biela, bucse, fulie sau suporti, fara indoiala, ai nevoie de astfel de produse, atunci cand utilizezi o cositoare rotativa. Descopera mai departe cateva elemente recomandate:
O cositoare rotativa are nevoie de pinioane fiindca aceste piese servesc la punerea in miscare a dispozitivului. Pinionul este, de fapt, o roata dintata cu un numar de dinti diferit, in functie de tipul cositoarei. El intra in componenta instrumentului si il pune in miscare. In cazul de fata, pinionul se potriveste pentru un instrument cu 17 dinti, dar, mai pot fi pinioane si cu 15, 16, 21, 23 de dinti, etc.
Daca ai nevoie de cutite pentru cositoare rotativa, trebuie sa stii ca exista o gama variata de lame de cositoare de cea mai buna calitate si la preturi avantajoase. Acestea pot fi de stanga sau de dreapta, cu greutati si dimensiuni diferite. Cutitele de cositoare rotativa pentru motocultor sau alt utilaj pot fi folosite pe toate tipurile de iarba, indiferent daca este vorba despre lucerna, trifoi, iarba leguminoasa sau material vegetal de pe camp. Lama pentru cositoare este ascutita si potrivita si pentru turatii mari, te ajuta sa obtii nutreturi uscate si sa ajungi in locuri mai inguste cand cosesti.
O cositoare rotativa are nevoie si de talere, respectiv, piese cu diametre si distante diferite intre gauri. In general, talerele sunt potrivite pentru partea inferioara sau pentru partea superioara a utilajului. Acestea sunt elemente importante pentru aparatul de cosire a ierburilor furajere, se folosesc in pereche si sunt usor concave. Talerele asigura utilizarea eficienta a utilajului.
O cositoare rotativa de calitate trebuie sa contina toate mecanismele si piesele necesare pentru a putea fi folosita cu succes in terenurile agricole pentru taierea plantelor furajere si a materialului vegetal. Mai mult, producatorii de cositori rotative isi proiecteaza unele modele si pentru a putea fi completate cu diverse accesorii. Prin urmare, ai grija sa fii intotdeauna pregatit cu piese de calitate, pentru a-ti putea duce toate sarcinile de cosit la bun sfarsit, fara prea mult efort. De asemenea, pentru mai multe informatii, produse si piese de schimb pentru cositoarea rotativa, ai posibilitatea de a accesa si site-ul nostru https://www.rul-grup.ro/.