Rulmentii sunt dispozitive care permit miscarea (de rotatie sau lineara) intre doua sau mai multe componente ale utilajelor agricole, micsorand astfel rezistenta la frecare. Daca atunci cand piesele sunt in functiune se aude un zgomot neuniform si nespecific, atunci este cazul sa fie schimbati.
Se spune ca rulmentii au fost inventati pentru prima data de Leonardo da Vinci, rulmentul cu bile a fost prima data descris de Galileo Galilei, iar primul brevet modern pentru astfel de piese a aparut in anul 1794. Ei au nenumarate aplicatii, de la industria agricola si cea constructoare de masini, pana la centrale eoliene sau echipamente sportive cum sunt rolele sau skateboard-ul. Descopera ce tipuri de exista pe piata si cum alegi cei mai buni rulmenti pentru agricultura.
Tipuri de rulmenti si motivul pentru care sa ii alegi
Rulmentii cu bile
Rulmentii cu bile sunt optimizati pentru contactul radial. Acest lucru inseamna ca sunt foarte utili daca forta pe care trebuie sa o suporte are o directie perpendiculara cu axa de rotatie. Cu toate acestea, rulmentii cu doua randuri de bile sunt optimizati pentru contactul angular. In plus, daca vrei sa folosesti rulmenti cu bile pentru o sarcina axiala, trebuie sa stii ca pot suporta doar sarcini medii. Doar cei care sunt dotati cu un rand dublu de bile pot sustine sarcini mai mari decat cele medii.
Pe langa faptul ca sunt ieftini, rulmentii cu bile sunt cei mai compacti, fiind folositi foarte des in tot felul de aplicatii. Recomandam cu incredere utilizarea rulmentilor cu bila pentru utilajele care opereaza la mare viteza.
Rulmentii cu role cilindrice
Rulmentii cu role cilindrice sunt capabili sa suporte sarcini radiale semnificative. Exista mai multe tipuri de rulmenti cu role cilindrice, in functie de numarul de role (una, doua sau patru) si de existenta sau absenta unei colivii (partea componenta a rulmentilor care contine corpurile de rostogolire si mentine o distanta egala intre ele).
Daca exista o colivie, atunci rulmentul poate duce sarcini considerabile la viteza mare. In cazul in care aceasta nu exista, atunci rulmentul poate avea mai multe randuri de role, fiind capabil sa suporte greutati chiar si mai mari, dar la viteze mai mici.
Rulmentii cu role conice
Rulmentii cu role conice pot suporta greutati radiale, axiale si radial-axiale. In cazul in care nu esti sigur daca sa optezi pentru rulmenti cu bile sau pentru rulmenti cu role conice, trebuie sa stii ca cei cu role conice, chiar daca au aceeasi dimensiune precum cei cu bile, pot sustine greutati mai mari. Iti recomandam acest tip de rulmenti pentru strunguri CNC si pentru rotile de camion sau de tractor.
Rulmentii cu ace
La fel ca rulmentii cu role cilindrice, rulmentii cu ace pot fi cu sau fara colivie. Daca au colivie, sunt rezistenti la miscari de mare viteza, iar daca nu au colivie, pot sustine greutati radiale sau axiale semnificative. Acest tip de rulment este mai mic ca dimensiune si poate fi folosit pentru motocoasa, bormasina sau drujba.
Rulmentii cu manson
Rulmentii cu manson sunt cel mai vechi tip de rulmenti. Se pot gasi in automobile, in aplicatii electrocasnice si in alte tipuri de utilaje care opereaza cu sarcini grele la viteza mica. Acestia pot avea forme si marimi variate, insa fiecare functioneaza ca o fasie de material ce sustine o piesa aflata in miscare sau formeaza un „manson” in jurul unui ax.
Ce tip de rulmenti sa alegi in functie de tipul utilajului
Pentru combina agricola, poti folosi
rulmenti cu manson, rulmenti cu role conice, rulmenti cu role cilindrice sau rulmenti cu ace. Pentru tractor poti achizitiona rulmenti cu role conice, cu manson, cu role cilindrice sau cu ace. De asemenea, pentru presa de balotat, se pot folosi rulmenti cu ace sau cu manson. Pentru semanatoare, cei mai buni rulmenti sunt cei cu bile si cei cu ace. Nu in ultimul rand, pentru heder, cei mai buni rulmenti sunt cei cu manson, cu ace si cei cu doua randuri de ace.
Intretinerea rulmentilor
Oricare ar fi tipul de rulmenti de care ai nevoie, aminteste-ti sa ii ungi in mod regulat cu vaselina sau ulei. Acest lucru intarzie deteriorarea acestora, faciliteaza miscarea, reduce frecarea interna si zgomotele in timpul lucrului. De asemenea, acest proces protejeaza rulmentii de oxidare si asigura faptul ca nu se infiltreaza corpuri straine in interior.
Rulmentii pot fi de multe tipuri: cu manson, cu bile, cu role conice, cilindrice sau cu ace. Inainte sa achizitionezi rulmenti noi, cel mai bine este sa studiezi rulmentii pe care utilajul tau agricol (combina, tractor, presa de balotat, semanatoare sau heder) ii are in dotare si sa comanzi unii compatibili, astfel incat rulmentii noi sa poata suporta sarcini similare, la viteze comparabile cu cele la care operezi utilajul in mod obisnuit. Mult succes si recolta bogata!